n o y a n l a b

انواع روش های تصفیه فلوراید از آب

با اینکه ماده فلوراید را می توان در خمیردندان و منابع آب محلی مشاهده کرد اما تصفیه فلوراید از آب یک عمل حیاتی می‌باشد چرا که اخیراً در رابطه با مضرات این ماده برای سلامتی افراد نگرانی هایی وجود دارد. هدف ما از نگارش این مقاله، صحبت در رابطه با فلوراید موجود در آب آشامیدنی و مضرات آن بر سلامتی می باشد. و در آخر نیز به ارائه ۴ روش تصفیه فلوراید از آب آشامیدنی خواهیم پرداخت. تا اینکه با بکارگیری آنها قادر به حذف این ماده مضر از آب آشامیدنی خود باشید.

 

تصفیه فلوراید از آب

 

فلوراید چگونه در آب کشف شد ؟


کشف فلوراید توسط دندانپزشکی به نام فردریک مک کی، بالغ بر نود سال قبل در آب چشمه های کلرادو فلوراید صورت گرفت. وی فوراً بعد از کشف این ماده متوجه شد که اکثر افراد ساکن در مجاورت کلرادو اسپرینگز، با کمترین میزان پوسیدگی دندان مواجه اند.
مک کی و H.V. چرچیل، شیمی دان ارشد شرکت معدن آلومینیوم آمریکا، در سال ۱۹۳۱ به مطرح کردن این نظریه پرداختند که مردم در صورت نوشیدن آب با غلظت بالای فلوراید، کمتر در معرض کرم خوردگی دندان قرار می گیرند. این نتایج شگفت انگیز در رابطه با فلوراید، سبب افزودن این ماده به خمیر دندان ها گردید.
این کشف سبب شد که در اواسط دهه ۱۹۴۰ یعنی تقریباً یک دهه بعد، تصمیم به افزودن فلوراید به منابع محلی آب گرفته شد. گراند رپیدز میشیگان، نخستین جامعه ای بود که به اضافه کردن فلوراید به منبع آب خود تمایل نشان داد. شروع این آزمایش در سال ۱۹۴۵ بود. بر اساس مطالعات انجام شده، افزودن این ماده به آب این منطقه سبب گردید که میزان کرم خوردگی در دندان کودکان کاهش یابد. و در نتیجه، در کلیه مناطق شهر، این روش در رابطه با آب آشامیدنی پیاده شد.


چرا فلوراید در آب وجود دارد ؟

 

فلوراید در آب بخش آب و فاضلاب مرکز پژوهشی نویان


هر چند در بعضی از شهرها و کشورها، همچنان انجام این روش صورت می گیرد، ولی خیلی از دانشمندان در رابطه با ایمنی اضافه کردن فلوراید به منابع آب محلی و مؤثر بودن آن دچار شک و تردید هستند. شبکه ای مستقل از متخصصان و پژوهشگران مراقبت های بهداشتی، در ژوئن ۲۰۱۵ به انتشار آنالیز خود از بیست مطالعه متمرکز در رابطه با افزودن فلوراید به آب پرداختند.


با اینکه گروه تحقیقاتی، اثرگذاری این ماده را در کاهش میزان پوسیدگی دندان در کودکان تأیید کرد، ولی هیچ مطالعه ای فایده و مزایای آن را برای بزرگسالان نشان نداد. همچنین، گزارش این گروه، ناقص بودن تحقیقات علمی اولیه که سبب متقاعد نمودن شهرداری ها مبنی بر اینکه آب حاوی فلوراید مفید است را آشکار کرد. مشکل اصلی در اینجا، عدم توانایی این مطالعات منسوخ شده در تعیین اثر فلوراید در محصولات دیگر حاوی مقادیر زیاد این ماده معدنی همچون خمیر دندان ها و سایر محصولات دندانپزشکی بود.
مطالعات بیشتری پس از آن زمان، در رابطه با مضرات مصرف بیش از اندازه فلوراید انجام شد و در نتیجه نگرانی مصرف کنندگان و دانشمندان از این ماده رفع گردید و راهکارهایی جهت تصفیه فلوراید از آب آشامیدنی مطرح شد.


فلوراید و سلامتی انسان

 

خطرات فلوئورید بر سلامت انسان تصفیه فلوئورید


در طول چندین دهه قبل، با نگرانی هایی درباره مضرات فلوراید بر سلامتی افراد مواجه هستیم. در ادامه به بیان اثرات سوء این ماده بر سلامتی انسانها خواهیم پرداخت.


ایجاد مشکلات مغز و اعصاب

بر اساس تحقیق انجام شده در سال ۲۰۱۷، زنان بارداری که میزان زیادی فلوراید مصرف می کنند، احتمال به دنیا آوردن کودکی با عملکرد شناختی ضعیف تر توسط آنها افزایش می یابد. همچنین، می توان ارتباطی را بین ضریب هوشی پایین و مصرف بیشتر این ماده معدنی در نظر گرفت. حتی بر اساس یک مطالعه، از فلوراید به عنوان یک نوروتوکسین اسم برده شده که می تواند عاملی خطرناک جهت رشد شناختی کودکان محسوب شود.


بروز مشکلات در تیروئید به دیلیل وجود فلوئورید در آب

افرادی که فلوراید را به میزان بیشتری استفاده می کنند، احتمال آسیب دیدگی به غدد پاراتیروئید آنها بیشتر خواهد بود. این آسیب به صورت دفع پیوسته هورمون های پاراتیروئید خودش را نشان می دهد.
از این رو، استخوان ها کلسیم خود را از دست می دهند، چرا که به طور غیر عادی، افزایش میزان غلظت کلسیم در خون رخ می دهد. در افرادی که به مصرف منظم میزان زیادی از فلوراید می پردازند، ممکن است پایین آمدن سطح کلسیم در بدنشان، سبب افزایش احتمال شکستگی استخوان های آنها گردد.

صدمه به استخوان و دندان توسط فلوراید موجود در آب

وجود فلوراید در آب آشامیدنی، سبب افزایش احتمال بروز فلوئوروزیس استخوانی و دندانی خواهد شد. این عارضه، دندان ها و استخوان ها را دچار شکنندگی و عدم انعطاف پذیری کرده که همین مسئله می تواند صدمه به مفاصل، عفونت، آسیب دیدگی دندان و شکستگی استخوان را در پی داشته باشد ؛ پس میبینید که به چه میزان نیازمند تصفیه فلوراید از آب میباشیم.

عوارض دیگر

همچنین فلوراید می تواند مشکلات پوستی را ایجاد کند و مصرف آن ارتباط مستقیمی با بروز بیماری های قلبی عروقی و تولید مثل خواهد داشت. تمامی این عوارض و خیلی از موارد دیگر، نشانگر این است که نبایستی فلوراید در آب آشامیدنی وجود داشته باشد.

 

روش تصفیه فلوراید از آب

 

تصفیه فلوئورید از فاضلاب صنعتی


از آنجا که وجود فلوراید در آب آشامیدنی می تواند سبب ایجاد مضراتی بر سلامتی گردد، از این رو، خیلی از افراد درصدد تصفیه فلوراید از آب لوله کشی خود هستند. در ادامه مقاله قصد داریم به معرفی چند راهکار مؤثر جهت تصفیه فلوراید از آب آشامیدنی بپردازیم:


روش تقطیر برای حذف فلوراید از آب


یکی از راهکارهای مؤثر و مقرون به صرفه جهت تصفیه فلوراید از آب، روش تقطیر می باشد. آب با گرم شدن تبخیر شده و سپس انتقال بخار آن به ظرف دیگری صورت می گیرد. این روند می تواند فلوراید و آلاینده های دیگر را از بین ببرد. بعد از خنک شدن بخارها در ظرف دیگر، مجدداً انتقال آن به درون ظرفی دیگر انجام گرفته و در نتیجه آب مقطر یا آب خالص حاصل می شود.
ولی سؤال اینجاست که آیا امکان انجام عمل تقطیر در خانه وجود دارد؟ شما می توانید با خرید یک دستگاه تقطیر به راحتی این کار را انجام داده یا خودتان به ابداع روشی برای این کار بپردازید. همچنین می توانید مراحل زیر را جهت تقطیر آب آشامیدنی بدون استفاده از تجهیزات در خانه به کار گیرید:
۱- ابتدا اقدام به پر کردن یک قابلمه تا نیمه از آب نمایید و سپس آن را روی اجاق گاز بگذارید.
۲- یک کاسه استیل ضد زنگ را درون قابلمه بگذارید. مطمئن شوید که سطح آب از لبه کاسه پایین تر است.
۳- یک درب مقعر را به شکل برعکس و محکم بر روی قابلمه بگذارید.
۴- سپس اقدام به قرار دادن یک بسته یخ در بالای درب کنید.
۵- حال آب را به اندازه ای گرم کنید تا بجوشد. با توجه به تولید بخار از جوش آمدن آب، بخار به سمت بالای قابلمه رفته و سپس قطرات آب حاصل از برخورد بخار با درب روی قابلمه وارد کاسه استیل می شود.
۶- این کار را تا زمانی که آب فاقد فلوراید درون کاسه استیل به میزان مورد نظر شما شود، ادامه دهید.

 

تصفیه فلوراید از آب با گیاه ریحان


اکثر ما به خواص دارویی ریحان آشنایی داریم. این گیاه از مواد مفیدی همچون فیتوکمیکال برخوردار بوده که خواصی ضد ویروسی، ضد باکتریایی و آنتی اکسیدان دارد. بر اساس تحقیقات انجام شده این گیاه تأثیر بسزایی در حذف فلوراید از آب های زیرزمینی به میزان ۹۵ درصد خواهد داشت و می تواند تنها در مدت زمان ۲۰ دقیقه این کار را انجام دهد. ولی بایستی بگوییم که میزان تأثیر این گیاه در مقایسه با سایر موارد خیلی کمتر می باشد.


روش اسمز معکوس


یکی از بهترین راهکارها جهت تصفیه فلوراید از آب، روش اسمز معکوس خواهد بود که در آن با برخورد آب با فشار به یک غشای غیرقابل نفوذ، تنها اجازه عبور مولکول های آب از این غشا داده خواهد شد. بنابراین، عمل جداسازی فلوراید و مواد معدنی و آلاینده های دیگر از آب صورت گرفته و آب خالص بدون فلوراید، در سمت دیگر غشا باقی خواهد ماند.
همچون روش تقطیر، قادر به خرید دستگاه تصفیه آب خانگی که بر اساس روش اسمز معکوس عمل می کند، خواهید بود.
نصب این سیستم های فیلتراسیون آب معمولاً در قسمت زیرین سینک آشپزخانه صورت می گیرد و می توانند به تصفیه آب لوله کشی منزل شما از هرگونه آلودگی بپردازند.
در بعضی از این دستگاه ها امکان حذف مواد معدنی همچون فلوراید نیز در مراحل تصفیه آب وجود دارد. همچنین برخی از این دستگاه ها قادر به برگرداندن کلیه مواد معدنی مفید همچون کلسیم به آب خواهند بود و در نتیجه با استفاده از آنها می توانید از سالم بودن آب مطمئن شوید.

حذف فلوئورید از آب از طریق جوشاندن آن


با اینکه یکی از راهکارهای مؤثر جهت حذف میکروب ها و کلر از آب، جوشاندن آن محسوب می شود، ولی این روش قادر به از بین بردن خیلی از آلاینده های دیگر نخواهد بود. به اعتقاد خیلی ها، فلوراید آب از طریق جوشاندن از بین می رود، ولی بر اساس مطالعات انجام شده، گرمای زیاد نمی تواند تأثیر چندانی بر حذف فلوراید داشته باشد. و تنها عمل تبخیر آب از طریق جوشاندن آن اتفاق می افتد و از این رو، فقط خروج کلیه جامدات محلول و مواد معدنی از آب صورت می گیرد.


انجام چه کاری بر حذف فلوراید آب تأثیری ندارد؟


با توجه به اینکه جوشاندن آب سبب از بین رفتن باکتری ها و سایر میکروارگانیسم می گردد، باور اشتباه خیلی از افراد این است که این کار فلوراید آب را نیز تصفیه خواهد کرد. با وجود این، این روش می تواند سبب افزایش غلظت آب شده، چرا که بخارات خارج شده از آب جوش، حاوی مواد مفید و معدنی خواهد بود و در کل آب فاقد هر گونه مزایایی برای سلامتی می شود.
همچنین فلوراید با استفاده از تصفیه کن های ساده قابل اتصال به شیر آب و یا مدل های پارچی، از بین نخواهد رفت. و این روش ها تنها سبب بهبود طعم آب و حذف ناخالصی قابل مشاهده آن می گردد.


حتی در صورت وجود شواهدی مبنی بر مفید بودن فلوراید برای دندان های شما، بایستی بدانید که سلامت شما با مصرف بیش از اندازه این ماده به خطر خواهد افتاد. بنابراین، بهترین کار این است که در جهت از بین بردن فلوراید از آب آشامیدنی خود گام بردارید. هنگامی که قصد دارید، فلوراید را از آب آشامیدنی خود حذف کنید، اقدام به استفاده از روش های اثبات شده ای همچون تقطیر و خرید دستگاه تصفیه آب خانگی که عملکرد آنها مبتنی بر روش اسمز است، نمایید.

دیدگاه شما چیست؟
کلیه حقوق مادی و معنوی برای مرکز پژوهشی و صنعتی معدنی نویان محفوظ است.