تصفیه فاضلاب های روغنی یکی از مهم ترین معضلات تصفیه خانه ها به حساب می آید.از رایج ترین آلاینده هایی که وارد آب باران، آبهای زیر زمینی و خیلی از آب های سطحی از طریق صنایع نفت و پتروشیمی می شود، می توان به مواد روغنی و نفتی اشاره نمود. این آلاینده ها سرطان زا و سمی بوده و می توانند به چرخه غذایی وارد شوند. در این مقاله قصد داریم در رابطه با نحوه تصفیه فاضلاب روغنی صحبت کنیم.
احتمال نشت مواد نفتی به درون منابع آب، در محل های زیر وجود دارد:
1-مکان عبور لوله های تأسیسات انتقال
2-جایگاه های سوخت گیری
3-پالایشگاه ها
4-مخازن ذخیره سازی نفت و مشتقات نفتی
آشنایی با حالت های مختلف روغن در آب
پیش از انتخاب دستگاه یا سیستم برای تفکیک روغن از پساب یا آب یا تصفیه فاضلاب روغنی ، بایستی تعیین نوع پساب روغنی مورد تصفیه صورت گیرد. در حالت کلی، به روغن و آب به ترتیب فاز غیر آبی و مایع گفته می شود. در صورتی که آب و روغن برای مدت زمان کافی با هم تماس داشته باشند، روغن باعث آلوده شدن آب به علت قرار گیری در فاز آبی به شکل های مختلف می گردد. این اشکال در ادامه شرح داده می شوند.
روغن آزاد
در صورت ساکن قرار گرفتن ترکیبی از آب و روغن برای مدت زمان کوتاه، و همچنین اگر روغن نسبت به آب دانسیته کمتری داشته باشد، روغن به شکل لایه ای بر روی سطح فاز آبی قرار می گیرد که این لایه، از ویژگی های شیمیایی و فیزیکی منبع آن روغن برخوردار است، مگر در صورتی که به این شکل درآمدن آن به علت تغییر یا واکنش مواد شیمیایی موجود در فاز آبی و محیط پیرامون باشد. احتمال دارد این واکنش ها و تغییرات به علت اکسیداسیون اتمسفریک، تبخیر ترکیبات فرار و فعالیت میکروب ها رخ دهد.
روغن پراکنده
در برخی مواقع پراکندگی قطرات روغن در فاز آبی، به جهت اختلاط شدید صورت می گیرد که به آن امولسیون گویند. یکی از موارد مهم در این زمینه، اندازه ذرات روغن پراکنده است.
امولسیون پایدار شیمیایی
وجود ترکیب سومی به نام سورفکتانت در فاز آبی یا فاز روغن، افزایش پایداری را به همراه دارد که این ترکیب می تواند صابون، دترجنت یا عامل فعال سطحی و امولسیون کننده ها باشد. امکان تبدیل روغن به شکل امولسیون های پایدار به کمک غلظت اندکی از این مواد وجود دارد.
روغن محلول
بر اساس تحقیقات انجام شده، میزان حلالیت روغن با وجود مواد آلی محلول در فاز آبی، به ویژه ذراتی که هیدروکربن های آلیفاتیک بخش عمده ای از آنها را تشکیل می دهند، افزایش پیدا می کند. به طور معمول، قطرات محلول روغن دارای اندازه کمتر از 0.5 میکرون می باشند.
ذرات معلقی که توسط روغن احاطه شده
امکان احاطه شدن جامدات معلق در فاز آبی توسط روغن وجود دارد. این ذرات از دانسیته، منابع و اندازه های متفاوتی برخوردار بوده و می توانند شامل سیلیس، ذرات رس، فلزات سنگین و ... باشند. تقسیم بندی گریس و روغن بر مبنای قطبی یا غیر قطبی بودن آنها وجود دارد.
تصفیه پساب های روغنی
در فاضلاب های صنایع نساجی و مواد غذایی که دارای منشأ گیاهی و حیوانی هستند، روغن های قطبی بیشتر قابل مشاهده می باشند. یکی از نکاتی که در اینجا مطرح می گردد این است که هر چند این روغن ها قطبی بوده ولی خیلی کم به شکل محلول در آب به چشم می خورند. زیرا نمی توانند با مولکول های آب، پیوند هیدروژنی مستحکمی را تشکیل دهند و همین مسئله، علت وجود آنها به شکل امولسیون یا روغن آزاد ناپایدار است و غالباً می توانند به صورت بیولوژیکی تجزیه شوند. معمولاً روغن های غیرقطبی شامل روغن های معدنی و مشتقات نفتی هستند. برخی از عوامل قطبی از قبیل صابون ها و سورفکتانت ها، سبب پایدارسازی این امولسیون ها شده و باعث افزایش میزان حلالیت آنها در فاز آبی می گردد.
بخش آب و فاضلاب هولدینگ نویان با بکارگیری کارشناسان و تکنسین های مجرب و متخصص و بهره گیری از تجهیزات پیشرفته و تکنولوژی مدرن در زمینه طراحی و ساخت انواع سیستم های تصفیه فاضلاب روغنی مشغول به فعالیت می باشد. راندمان خیلی بالای پکیج های تولیدی این بخش، طراحی علمی و دقیق آنها و همچنین عدم نیاز آنها به اپراتور را می توان از مهمترین مزایای این محصولات به شمار آورد.
شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با سیستم های تصفیه فاضلاب روغنی تماس برقرار نمایید.